Ahad, Disember 28, 2014

Malaysia 2014

Buat jiwa yang terluka
Tabahlah dikau
Kelak yang kecil tak bernyawa
Tanpa dosa itulah
Memanggilmu ke syurga

Buat jiwa yang hampa
Lekatkan dimindamu
Mana mungkin ujianNya
Menjauhkan kita dari Maha Pencipta

Buat jiwa yang rapuh
AmaranNya sudah sampai pada kita
Taatlah padaNya
Biar ditimpa bencana
Asal tidak lupa
Tujuan hidup kita

Buat jiwa yang menderita
Saat kehilangan segalanya
Ingat!
Kita masih punya
Allah Yang Maha Kuasa

#PrayForMalaysia
#Tragedy2014

Sabtu, Disember 27, 2014

Malaysia

Dikala hampir separuh bahkan lebih separuh semenanjung Malaysia diuji dengan banjir.

Aku masih disini.

Fikir, bila nak jadi perempuan yang keperempuanan.

Peritnya hari kemarin, pasti muncul bahagia kemudian hari.


Ya Allah, munculkan matahariMu..

Jumaat, Disember 12, 2014

Kuat

Kuat mana pun engkau.

Bila diuji dengan.

Wanita.

Kau lemah.

Tegas mana pun engkau.

Tika diuji dengan kehadiran.

Lelaki.

Kau jatuh.



Insan lemah.

Allah Maha Kuasa.




Rasa goyah?










Minta pada DIA, bukan dia.

Khamis, Disember 11, 2014

Scrolling

Hi, assalamualaikum.

Just now.. I'm scrooling my diary. 2013. Full dengan feeling yang entah apa apa.

Satu.

Satu nama yang bukan nama aku asyik ternampak.

Aku.

Aku rasa.

Rindu.


Dimana bermulanya sesuatu yang aku tak minta

Aku doakan.

Perasaan.

Ini.

Hilang.

Selasa, November 11, 2014

Realise

Maybe you just don't realise

How much I feel about it

Aku kecewa

Kau,

Tak ambik pusing pon.

Ahad, November 09, 2014

"Heart Attack"


Puttin’ my defenses up
‘Cause I don’t wanna fall in love
If I ever did that
I think I’d have a heart attack

Never put my love out on the line
Never said "Yes" to the right guy
Never had trouble getting what I want
But when it comes to you, I’m never good enough

When I don’t care
I can play ‘em like a Ken doll
Won’t wash my hair
Then make 'em bounce like a basketball

But you make me wanna act like a girl
Paint my nails and wear high heels
Yes, you make me so nervous
That I just can’t hold your hand

You make me glow,
But I cover up
Won’t let it show,
So I’m...

Puttin’ my defenses up
'Cause I don’t wanna fall in love
If I ever did that
I think I’d have a heart attack [3x]

Never break a sweat for the other guys
When you come around, I get paralyzed
And every time I try to be myself
It comes out wrong like a cry for help

It's just not fair
Pain's more trouble than love is worth
I gasp for air
It feels so good, but you know it hurts

But you make me wanna act like a girl
Paint my nails and wear perfume for you
Make me so nervous
That I just can’t hold your hand

You make me glow,
But I cover up
Won’t let it show,
So I’m...

Puttin’ my defenses up
'Cause I don’t wanna fall in love
If I ever did that
I think I’d have a heart attack [3x]

The feelings got lost in my lungs
They’re burning, I’d rather be numb
And there’s no one else to blame (no one else)
So scared I take off and i run
I’m flying too close to the sun
And I burst into flames

You make me glow,
But I cover up
Won’t let it show,
So I’m...

Puttin’ my defenses up
‘Cause I don’t wanna fall in love
If I ever did that
I think I’d have a heart attack [5x]


Rabu, November 05, 2014

SAMSON – BUKAN DIRIKU LYRICS

Setelah kupahami
Ku bukan yang terbaik
Yang ada di hatimu
Tak dapat kusangsikan
Ternyata dirinyalah
Yang mengerti kamu
Bukanlah diriku

Kini maafkanlah aku
Bila ku menjadi bisu
Kepada dirimu

Bukan santunku terbungkam
Hanya hatiku berbatas
Tuk mengerti kamu
Maafkanlah aku

Reff:
Walau kumasih mencintaimu
Kuharus meninggalkanmu
Kuharus melupakanmu
Meski hatiku menyayangimu
Nurani membutuhkanmu
Kuharus merelakanmu

Dan hanyalah dirimu
Yang mampu memahamiku
Yang dapat mengerti aku

Ternyata dirinyalah
Yang sanggup menyanjungmu
Yang lama menyentuhmu
Bukanlah diriku

Kembali reff




Jalan takdirku,

Ahad, November 02, 2014

Lirik Lagu Dia Yang Kau Pilih – Shahir



Setiap baris kata-kata yang ku baca
Bagaikan jalan hidupku
Tiada lurus semua seolah hampa
Haruskah aku sesali

Bagai kisah kita yang surut selalu
Bilakan berakhir

Biarkan aku berundur
Jika itu yang telah pun tertulis
Jalan ku tak panjang
Bersama dirimu

Jadikan dia terbaik
Kerana itu yang telah kau pilih
Biarkan diriku membawa semua
Luka

Setiap kata kau ucap semua dusta
Pernahkah kau menyesali
Tiada tulus semua helah semata
Haruskah aku menanti

Kini kan berakhir
Ku takkan berpaling
Relakan segala

Biarkan aku berundur
Jika itu yang telah pun tertulis
Jalan ku tak panjang
Bersama dirimu

Jadikan dia terbaik
Kerana itu yang telah kau pilih
Biarkan diriku membawa semua
Luka

Khamis, Oktober 23, 2014

Wake up

Bangun dari mimpi indah!

Kadangkala rasa nak tinggai semua benda di belakang. Dan pergi sendirian.
Kadang kadang terasa nak lepaskan semua yang ada. Dan pilih jalan baru.
Ya. I've changed. Terlalu banyak berubah. Sampai bila nak begini?
Ya. Aku masih terlalu ada rasa itu.

Benci hakikat ini. Benci itu ini. Putus asa. Mana takdir itu. Persoal seolah aku tak bertuhan..

Allah..

Selamatkan aku dari tipu daya dunia.

Allah.. hilangkan rasa ini.

Allah... hilang segalanya. aku tak mahu rasainya lagi.



Rindu pada tanah haram. Rindu nak sujud di depan Baitullah.

Sabtu, September 27, 2014

Yang hilang

...kini telah kembali..

Assalamualaikum...

Sempena hari ini, hari aku bersatu kembali dengan cincin kesayangan yg dibeli dengan penuh kasih sayang, di cmart changlun pada April 2012. Cincin yg biasa biasa sahaja, hilang di Terengganu pada Disember 2012. Malam 16 September 2014, bertemu kembali di rumah sendiri, Kedah.

Saja meraikan ia kembali dalam hidup ini. InshaAllah, I will try to keep it with me. I buy it to welcome you into my life. Now, the fact that you leave me after almost couple years.

There's nothing that I can do. I know, I'm supposed not to feel like this. But when that ring appear back into my life, when I really didn't expected it to happen.. For some reason, I have some faith that I want you back to my life, too.

I'm sorry that I'm saying such annoying words. And I wish, aku takkan rasa macam tu lagi.

Isnin, September 15, 2014

Forgive and forget


Assalamualaikum.

First of all.. I would like to thank Allah, alhamdulillah. Alhamdulillah atas semua ujian dan dugaan sepanjang aku bernafas. Alhamdulillah atas itu lah aku terasa makin menjadi manusia. :)

Alhamdulillah...

Now that, it seems to be like..

I tend to forget everything.

And.

It means that, I want to forgive.



InshaAllah. Aku redha.

Sabtu, Ogos 30, 2014

Hati hati dengan hati


Assalamualaikum..

Sejak akhir akhir ni, aku belajar hati hati dengan hati sendiri. Someone teach me about love, pain and everything related with feelings.

Hati hati dengan hati. Jangan sekali main dengan hati. Sekali dia sakit, hanya Allah yang tahu. Lukanya bukan seperti luka di tangan, patahnya tak sama macam patah tulang kaki, sakitnya tak seperti sakit telinga. Sembuhnya, tak secepat seperti sakit fizikal.

Pain inside. Mungkin setakat ni saja aku main dengan hati. Cukup seorang, aku tekad kali ni aku takkan buka ruang lagi pada yang datang. :)

Aku tahu ramai orang yang pernah alami kepatahan ini. Huuhu. Just move on. Siapa tahu perancangan Allah nanti? Kalau ada jodoh, datang jugak dia kat kita. Kalau tak da jodoh, moga sakit ni beransur pulih. Kan?

Semua yang berlaku ada sebabnya. Moga bertabah hati hati yang disakiti.

Ahad, Ogos 17, 2014

No title




Assalamualaikum.



Just to be honest, andai aku diberi pilihan sama ada untuk sayang atau benci. Aku akan pilih untuk membenci sampai ke tulang rusuk aku. But I just can't choose. 


Jadi, aku doakan segalanya dipermudahkan Allah. Moga segala yang tak patut ada akan dihilangkan. 

:)






Jumaat, Jun 20, 2014

Tudung dan exam



Assalamualaikum.





Lapaqnyaa di pagi buta ini.. One more paper to go. Psikologi perkembangan, so much of theory. Apa boleh buat, sapa suruh ambik minor psikologi. Hahaha.

20 chapter mastered in one night. Biasa sangat buat camtuh. Bila la nak berjayanya dah perangai haprak lagutu.


Oh. Talking about behavior. 


I'm not being behave enough. Sapa kenai aku, maka tahulah perangai perangai aku yang haprak, main main, tak serius, etc etc.

Aku tak berlindung disebalik apa apa. Kalau perangai aku buruk, jangan kaitkan dengan tudung, baju, sokin, hensoq, etc.. Its me, my fault. Not the tudung and all those thing.




Just to clarify.

















Jumaat, Jun 13, 2014

Rabu, Jun 11, 2014

Silap channel



Assalamualaikum.




Hi.. Hari ni.... Rasa nak huwaaaaaaaaaaaaaaaa..... 

Rasa macam nak menangis ja..

I'm seriusly rasa macam aku silap channel masuk Uni. 



From the start sebelum aku pilih untuk masuk matrik "program dua tahun". Sebenarnya, aku rasa memang aku tak boleh nak go on dengan subjek subjek sains kejadah semua tu. Aku memang rasa aku tak mampu. Tapi, aku pilih jugak untuk masuk matrik sekaligus melucutkan status aku sebagai pelajar politeknik. 

Sebab aku nak masuk matrik. Bukan sebab aku nak masuk U sangat, tak terfikir pon.. Apa lagi la USM. Aku cuma fikir, pengharapan orang lain kat aku. Mak abah, adik beradik, sedara mara, etc etc. Aku tak fikir panjang. Orang pemalas belajar macam aku, masuk matrik doe. Siriesly, aku just move on dengan pilihan yang aku buat. My result masa kat matrik, boleh la. Not bad. Sesuailah dengan aku yang tak rajin belajar.

Mungkin dua tiga hari ni aku fikir pelik sikit. Silap itu, silap ini..

Aku memang jenis tak kisah sangat dengan apa yang aku dapat. Aku bukan jenis fikir straight A's. That's why, aku rasa aku tak patut ada kat sini sekarang. I'm not into akademik, I think..


Mungkin aku ni macam tak bersyukur, dapat masuk universiti.


Tak laa, alhamdulillah. Aku percaya Allah aturkan aku kat sini mesti ada sebab musabab yang aku sendiri masih belum tahu. Aku tahu, perancanganNya mesti perfect untuk setiap hamba hambaNya.

Selagi aku masih bernyawa, inshaAllah aku akan teruskan dengan pilihan yang telah aku buat bertahun yang lalu with no regret.



InshaAllah,

Sabtu, Jun 07, 2014

The reality


Assalamualaikum..



Hi. Harini aku reja dok dengaq lagu Arjuna Beta by Fynn Jamal ja. Huhu. Dari liriknya, its very deep song actually. 


No one would said life is going to be so smooth, so easy. I already notice that.. Dari semua perspektif hidup. Pelajaran, pekerjaan, keluarga, relationship etc etc. 

Memang, memang aku tak pernah alami sendiri semua tu. But then, aku belajaq dari pengalaman orang lain. Itu untungnya aku, ada keluarga besar, kakak2 yang sentiasa berkongsi pengalaman. Mak sedara, sepupu, kawan2 etc etc.. Dari situ aku nampak..

Tak semua orang suka kita. Tak semua orang senang tengok kita berjaya. Tak semua orang gembira bila kita ada something. Akan ada, orang orang yang nak menjatuhkan kita. Sentiasa ada. Secure? There is no secure zone! Its all depends on yourself. Just believe what you believe. 

Kita. Kita ada Allah. So, believe Him. Kita hambaNya, yakin saja pada Dia. 

Persetankan orang orang itu. Teruskan hidup. Kalau pikiaq pasai orang orang yang sentiasa berfikiran negatif, sampai bila pon takkan berjaya!





Jangan buat orang lain rasa bersalah kerana salah sendiri,

Rabu, Mei 14, 2014

Should me did something?


Assalamualaikum.




To get their trust on me.


Aku rasa aku dah buat segala apa yang patut sebagai seorang aku.

Entah kenapa susah sangat nak percayakan this person.

Sometimes, aku rasa give up.

Aku tak penah buat apa apa yang boleh meruntuhkan kepercayaan terhadap aku.

Tapi... Kenapa?

Tell me what should I do, so that you can believe me?


To be honest, I am tired.

Really. I am very tired to do all those kinds.

At the end, you never trust me at all.

T.T


Maybe, I should do something.

That makes your heart breaks into pieces.

Then you will realise,

I'm that bad,

That's why you should not trust me.

Right?





Maybe I'm just very tired,

Isnin, Mei 12, 2014

Beza Hati Kita

assalamualaikum..



Persoalan yang masih timbul dalam kepala otak aku. Dari tahun lepas lagi aku tertanya tanya.

Kenapa haa? Bukan semua orang kita suka? Kenapa kita hanya suka orang tertentu ja?

Bila aku lihat sekeliling aku. Yang sudah berpasangan. Menjalani hidup berdua. Punya anak dan sebagainya. Aku tanya lagi.

Kenapa?


Kenapa masih dia yang ada dalam jiwa aku. Kenapa masih dia yang aku mahu. Kenapa aku nak tunggu dia lagi. Kenapa aku macam ni. 

Bezanya hati kita.

Aku susah terima, aku susah lupa. I try hard for the past years just to forget that person. But still dia masih ada. 


Kenapa aku tak boleh nak terima orang lain? Even just sebagai kawan?

Kenapa lah? Dia bukan baik sangat...





Buat apa tanya. Diri sendiri cari masalah. Padan muka sendiri laa. Hahahaha...


Ahad, Mei 11, 2014

Selamat Hari Ibu


Aku menulis bukan kerana nama. 
Aku menulis kerana aku tak pandai berkata kata.
Aku tak pandai berkata kata tak bermakna aku pandai menulis.
Aku hanya nak taip..


Aku tak perlukan rumah yang besar. Aku tak perlukan kereta mewah. Aku tak perlu. Aku cuma perlu orang yang sayang aku. Aku hanya perlu orang yang aku sayang. Bersama aku. Menjalani hidup susah senang bersama. Tetap bersatu selamanya dunia dan akhirat. 

Selamat Hari Ibu. 

I love my mak, abah, and all my family. 


Terima Kasih mak abah. 

Pernah juga tertanya tanya kenapa mak abah jarang sponser kami dengan barang barang mewah. Harta dunia. 

Afifah Ilyana, kau patut bersyukur. Kau miliki mak abah yang beri kau sempurna didikan agama. Kau miliki mak abah yang ingin bawa kau ke syurga. Kau miliki mak abah yang ingin kau bawa harta untuk ke negeri abadi.

Ya. Aku bersyukur. Alhamdulillah.


Moga Kau izinkan kami menjejak kaki ke sana.





menaip.

Rabu, April 30, 2014

Kesayangan




Assalamualaikum..


Kita semua mesti akan ada sesuatu yang kita teramat sayang. Orang kesayangan? Kereta kesayangan? Rumah kesayangan? Barang kesayangan? etc. etc..


Kadang kadang, yang kita sayang tu.. Allah ambik balik. Dalam cara; mungkin kita bergaduh. Mungkin kita berputus sahabat. Mungkin barang itu hilang. Mungkin pecah. Mungkin rosak. Mungkin berubah hatinya.

Pernah terfikir kenapa?

...

.

Mungkin kita terlalu sayang. Melebihi kasih kita kepada Mak Abah, sayang kita kepada Rasulullah. Lagi teruk... Mungkin juga kita teramat sayang hingga melebihi cinta kepada Maha Pencipta, Allah.


Muhasabah diri.


Ya. Me sometimes did that. 



Allah.. Ampuni hambamu yang leka ini,



Last but not least.




Happy birthday to you. 
you're turning twenty two.
did I never told you?
how much I love you.


If you are not meant to me,
you don't have to worry,
I will be okay,
I will be just fine.

Ahad, April 27, 2014

Lirik Lagu Alasan Untuk Bahagia – Asfan Shah




Seperti mentari kan hilang
Mengikut jejakku menghapus bayangmu
Teruslah ku membawa cinta
Jauh dariku jauh darimu
Dan tak bisaku mengerti
Semua terjadi harus begini

Kini yang tinggal hanya
Sisa-sisa kisah yang terindah
Dan hitam tiba membawa derita

Sejujurnya masih ada rasa cinta
Yang tak akan putus
Kerna alasanmu untukku bahagia

Seharusnya kau sedari
Separuh jiwaku akan mati
Yang tinggal hanya
Alasan untuk bahagia




credit to:

Happiness





Aku tak pernah diajar 
untuk gembira kerana menerima wang

Aku tak pernah diajar
untuk bersedih kerana ketiadaan wang



Aku diajar untuk berusaha
Untuk apa yang aku inginkan

Aku diajar untuk berdoa
Untuk segala yang aku impikan

Aku diajar untuk bersyukur
Dengan apa yang aku ada



Atas alasan apa aku bahagia?

Jumaat, April 25, 2014

Melangkah




Tiba waktunya
Kau akan disakiti
merasa luka mendalam

Tiba masanya nanti
Kau akan sedar

Hidup ini tak seindah
Sperti yang kau mahukan

Hidup ini tak mudah
Seperti yang kau impikan


Jangan hentikan langkah ini

Demi Allah,

Kuatlah dikau menghadapi kehidupan ini.




Isnin, April 14, 2014

Mid Sem Break



Assalamualaikum..


Dikala aku keresahan 
Kau tempatku mengadu

Dikala aku kesepian
Kau tempatku menagih kasih

Dikala aku sendirian
Kau sentiasa disisi


Tapi bila aku bahagia, aku lupakan Dia. 
Dia yang memberi segala rasa.

Aku lupa.

Bagai kacang lupakan kulit!




Allah..

Astaghfirullah hal 'azim.

Hanya pada-Mu aku mengharap.




Wassalaam,

Isnin, Mac 17, 2014

Papinka ~ Masih Mencintainya ( Lirik) (+playlist)











Sometimes... I really do stupid things. Walaupun aku tau cita-cita itu sukar dicapai, masih aku mengharap, mencuba, mencinta. 



Apa yang dirasa. 

Apa yang dialami.

Apa yang diharapkan.





&%#$ mungkin tak layak untuk aku merasa pada saat ini. 



Redha.









Wassalaam.


Isnin, Februari 24, 2014

Rumah & Tangga



Assalamualaikum..



Percaya atau tidak. Aku masih belum berumah tangga. Hehehe..


Rumahtangga. Bila dah berumah tangga, mendirikan masjid, etc semestinya automatik semua akan mula berubah. Sedikit demi sedikit. 

Aku yang bujang lagi ni pun dah terasa lain sejak semua kak aku dah kahwin. Dah tak macam dulu lagi. Masa kakak kakak aku single, kebanyakannya aku bergantung kat depa. Bila semuanya dah tukar status, aku rasa macam jadi anak perempuan sulong dalam keluarga. Yeah, aku masih ada abang abang bujang. Hahaha. So, masih boleh ajak abang aku pi mana mana. Tinggai 4 orang ja yang single. 

No problem. Aku duduk dekat ja. Kedah - Penang tak jauh mana pon. Hahaha. Motiff sangat.





Sekian, thanks..


Selasa, Februari 18, 2014

Trollol Sem 4


When things goes wrong...



Aku pon macam.. bengong.



HAHAHAHA. No idea dah masuk sem baru nih..


typo ur name